กรุณาใช้ตัวระบุนี้เพื่ออ้างอิงหรือเชื่อมต่อรายการนี้:
http://ir.sru.ac.th/handle/123456789/1121
ระเบียนเมทาดาทาแบบเต็ม
ฟิลด์ DC | ค่า | ภาษา |
---|---|---|
dc.contributor.author | นรานันท์ ขํามณี | en_US |
dc.date.accessioned | 2025-10-15T13:44:02Z | - |
dc.date.available | 2025-10-15T13:44:02Z | - |
dc.date.issued | 2568-09-08 | - |
dc.identifier.uri | http://ir.sru.ac.th/handle/123456789/1121 | - |
dc.description.abstract | การส่งเสริมและพัฒนาการเพาะเห็ดนางฟ้า เป็นส่วนสําคัญในการสร้างมูลค่าเพิ่มให้กับสินค้า เกษตรของไทย กลุ่มวิสาหกิจชุมชน บ้านห้วยทราย ตําบลทรัพย์ทวี อําเภอบ้านนาเดิม จังหวัดสุราษฎร์ธานีมีศักยภาพในการเพาะเลี้ยงเห็ดนางฟ้า แต่อย่างไรก็ตามเพื่อให้กระบวนการผลิตอย่างมีประสิทธิภาพต่อการเพิ่มปริมาณและผลผลิตของเห็ด วัตถุประสงค์ของการศึกษาเพื่อประเมินศักยภาพของพื้นที่ต่อการเพาะเลี้ยงเห็ดนางฟ้าภูฐาน ศึกษาปัจจัยทางสิ่งแวดล้อมที่มีผลการผลิตเห็ดนางฟ้าภูฐาน และทดสอบวัสดุที่เหมาะสมต่อการเพาะเชื้อเห็ดนางฟ้าภูฐาน ศักยภาพของพื้นที่สามารถเพาะเห็ดนางฟ้าภูฐาน มีลักษณะคุณภาพทางกายภาพของเห็ดทุกทรีทเม้นท์สอดคล้องกับมาตรฐานสินค้าเกษตรอินทรีย์สําหรับการเพาะเห็ดในถุงเพาะ (TAS 2504-2012) อย่างน้อยร้อยละ 79 การควบคุมปัจจัยทางสิ่งแวดล้อมด้วยระบบเกษตรอัจฉริยะ พบว่าอุณหภูมิอากาศ และความชื้นสัมพัทธ์มีอิทธิพลต่อการเจริญเติบโตของเห็ดมากกว่าอุณหภูมิดินภายในโรงเรือน อุณหภูมิภายในโรงเรือนควรมีค่าอยู่ในช่วง 27- 35 องศาเซลเซียส และความชื้นอย่างน้อยร้อยละ 70 วัตถุดิบที่สามารถเพาะเห็ดนางฟ้าภูฐานให้ผลผลิตรวดเร็วที่สุด คือ ชานอ้อย รองลงมาคือ ใบตอง ฟางข้าว กาก ถั่วเหลือง และกากกาแฟ ตามลําดับ วัสดุเสริมสําหรับการเพิ่มธาตุอาหารให้กับเห็ดนางฟ้าภูฐานใช้ปริมาณน้อยที่สุดเพื่อลดต้นทุนการผลิตที่สามารถผลิตเห็ดนางฟ้าภูฐานได้ทุกทรีทเม้นท์ ได้แก่ รําข้าว ร้อยละ 2 และปูนขาวร้อยละ 1 ฟางข้าวสามารถผลิตเห็ดที่มีน้ําหนักมากที่สุดเท่ากับ 170 กรัมต่อก้อน รองลงมาคือ ชานอ้อย ขี้เลื่อย กากถั่วเหลือง กากกาแฟ และใบตองเท่ากับ 137, 100, 55, 50 และ 47 กรัมต่อก้อน | en_US |
dc.description.sponsorship | Promotion and development of oyster mushroom cultivation is a play important role in adding value to Thai agricultural products. Ban Huay Sai community enterprise group, Sap Thawee sub-district Ban Na Doem District Surat Thani province has the potential for oyster mushroom cultivation, however making the production process efficient to increase the quantity and yield of mushrooms is employed. The objective of the study was to assess the potential of the area for Bhutan oyster mushroom cultivation, to study on environmental factors affecting the production of Bhutan oyster mushrooms, and to test suitable materials for cultivation of Bhutan oyster mushrooms. The potential of the area for cultivating Bhutan oyster mushrooms considered the physical quality characteristics of mushrooms in every treatment conformed to the organic standards for mushroom cultivation in bags (TAS 2504-2012) was at least 79%. Controlling environmental factors with Smart Agriculture Systems was found that the air temperature and relative humidity had a greater influence on mushroom growth than the soil temperature inside the greenhouse. The temperature inside the greenhouse should be in the range of 27- 35 °C and minimum 70% of humidity. The raw materials for growing Bhutan oyster mushrooms with the fastest yields are bagasse, followed by banana leaves, sawdust, rice straw, soybean meal and coffee grounds, respectively. Supplement materials for adding nutrients to Bhutan oyster mushroom were used in the least amount to reduce production costs that could produce Bhutan oyster mushroom in every treatment were 2% rice bran and 1% lime. The heaviest weight of rice straw was 170 g/bale, followed by bagasse, sawdust, soybean, coffee grounds, and banana leaves of 137, 100, 55, 50 and 47 g/bale. | en_US |
dc.language.iso | th | en_US |
dc.publisher | มหาวิทยาลัยราชภัฏสุราษฎร์ธานี | en_US |
dc.subject | การเพาะเลี้ยงเห็ดนางฟ้า | en_US |
dc.subject | วิสาหกิจชุมชน | en_US |
dc.subject | การจัดการระบบ | en_US |
dc.title | การจัดการระบบการเพาะเลี้ยงเห็ดนางฟ้าของวิสาหกิจชุมชน บ้านห้วยทราย ตําบล ทรัพย์ทวี อําเภอบ้านนาเดิม จังหวัดสุราษฎร์ธานี | en_US |
dc.title.alternative | The management and construction system of cultivated Pleurotus Pulmonarius (P.sajor-caju) for community-based enterprise by a case study of Ban Huai Sai, Sub-Thawee Sub-district, Bannadoem District, Surat Thani Province | en_US |
dc.type | Research Report | en_US |
ปรากฏในกลุ่มข้อมูล: | DI: Research Reports |
แฟ้มในรายการข้อมูลนี้:
แฟ้ม | รายละเอียด | ขนาด | รูปแบบ | |
---|---|---|---|---|
Naranun.pdf | 19.2 MB | Adobe PDF | ดู/เปิด |
รายการทั้งหมดในระบบคิดีได้รับการคุ้มครองลิขสิทธิ์ มีการสงวนสิทธิ์เว้นแต่ที่ระบุไว้เป็นอื่น